• Petra Hibma

IK GA HET DOEN! (4)

We zitten aan de keukentafel op de hippische locatie, die ik al lang op het oog heb, te praten over mogelijke overname. “Tja, we moeten er wel een keer vanaf. Wij worden ouder en onze kinderen hebben geen interesse. Maar eigenlijk ben jij ook al te oud. Je had het moeten doen toen je twintig was.”

De opmerking van de staleigenaar voert mijn gedachten terug naar dertig jaar geleden. Toen zat ik ook aan een keukentafel, bij de boer waar mijn paard in pension stond. Wegens gezondheidsredenen moest hij stoppen met zijn pensionstalling. De paarden moesten naar een nieuw onderkomen. Mijn toenmalige vriendje zou het boerenbedrijf van zijn ouders opvolgen. De stallen van de voormalige melkveehouderij waren leeg vanwege de superheffing. Ik zag een kans, legde het voor en het boerenbedrijf werd een pensionstalling. Maar toen eindigde de relatie en daar hield het op. Althans, voor mij. Die stal is vandaag de dag nog steeds een bloeiend bedrijf. Daar ben ik best trots op, al heb ik er nooit meer een voet op het erf gezet. Daarna volgde de eigen boerderij waar ik een kleinschalige pensionstal wilde beginnen maar wat er niet van kwam. Het heeft me nooit losgelaten dat ik het niet zelf heb kunnen doen.

“…dus eigenlijk willen we op dit moment nog geen beslissing nemen.” De stem van de staleigenaar haalt mij terug naar het heden. Ik begin sterk te geloven dat het lot een ander plan voor mij in petto heeft. Weer thuisgekomen lees ik op het online Dressuur Magazine de blog van mijn instructeur en goede vriend Maarten van Stek. “Niet talent, maar keuzes bepalen je succes” kopt zijn blog. “Soms moet je dingen uit het verleden loslaten”, staat er verderop. Ineens besef ik het: ik zit te trekken aan een dood paard, terwijl ik een gloeiend heet ijzer in het vuur heb!

Tijdens de brainstormsessie van een paar weken terug hebben manlief en ik namelijk een idee uitgewerkt waarmee dressuur- en springruiters hun lessen, trainingen en wedstrijden effectiever kunnen maken. Het is bedoeld voor ruiters die ernaar streven dat hun paard een werkelijke ‘happy athlete’ wordt. Het is tijd om het verleden los te laten. Het wordt geen stal, het wordt…..vervolgd!